Elokuu 2023 uutiskirje

Lähetämme kuukausittain uutiskirjeen sähköpostiin, uutiskirjeen tilanneille. Tilaa omasi etusivulta.

Voit lukea ja katsoa kesäkuun uutiskirjeen kuvineen tämän linkin takaa: Elokuu 2023 uutiskirje

Tekstisisältö myös luettavana tässä alla.

Magni Mundi – elokuun uutiskirje 
­Elokuu – vielä on kesää jäljellä!­
Turun Kauppatori on täyttynyt uuden satokauden antimia notkuvista myyntipöydistä. Nyt kannattaa shoppailla lähiherkkuja ja nautiskella uuden torimme vilkkaasta tunnelmasta. Elokuussa pääset vielä myös nauttimaan Magni Mundin opastuksista useampana eri viikonpäivänä. PS. muistathan että kaikkia opastuksiamme voit tilata myös ihan omalle porukalle, itselle sopivana aikana.
Elokuun opastetut kierrokset – löydä oma suosikkisi

Ke 2.8. klo 13 Aurajoen rantoja ja vanhaa Turkua – rooliopastus
Tämän kesän uutuus, aikamatka renkipojan tai mamsellin matkassa 1800-luvun lopun Turkuun.
La 5.8. klo 13 Paskareissu Turussa
Huumoripitoinen pläjäys turkulaista historiaa.
La 12.8. klo 13 Paheiden Turku
Kestosuosikki turkulaisten paheellisista tavoista ja rangaistuksista. K-16
Pe 18.8. klo 18 (huom! kellonaika) Paskareissu Turussa
Asiaa ja asian vierestä siitä ittestään.
La 19.8. klo 13 Viimeinen matka Airistolla
Kiehtova tositarina kuuluisan murhan poliisitutkimuksesta. Psst. katso alta lisätietoja.
Su 20.8. klo 13 Life on a Leaf
Värikylläisen taidetalon ovet avautuvat yleisölle oppaan seurassa. Taiteilija Jan-Erik Anderssonin lehdenmuotoisen talon vierestä löydät mutterinmuotoisen kotitalon sekä sipulinmuotoisen saunarakennuksen.
La 26.8. klo 13 Ne 29 muuta paloa
Vuoden 1827 tulipalo on monelle tuttu, mutta entä ne muut kerrat, kun lähes koko kaupunki on palanut? Mielenkiintoinen pala vähemmän tuttua Turun historiaa.
Muista myös nämä:
Pe 1.9. klo 18 (huom! kellonaika) Vareksen kantakapakat 
Aikuisille suunnattu matka Vareksen maailmaan. Sopii sekä Vares-faneille, että muuten vaan kiinnostuneille. Hyvä tapa tutustua kaupunkiin. 

La 2.9. klo 13 Aaltojen Turku
1920-luvun lopulla Turun keskusta oli yhtä suurta rakennustyömaata. Purkuinnostus oli suuri. Aino ja Alvar Aalto sekä Erik Bryggman olivat merkittäviä tekijöitä modernin Turun vähittäisessä rakentumisessa.  Tervetuloa yleisökierroksillemme!
Myymme lippuja myös lähtöpaikalla, jos kierroksella tilaa, mutta varmistat kierrokselle mukaanpääsyn ostamalla sen ennakkoon verkkokaupastamme. Voit myös ilmoittautua meille puhelimitse tai sähköpostitse. Pidätämme oikeuden muutoksiin!
Osta liput
Viimeinen matka Airistolla eli Airiston murha

Elokuun alussa 3.8. julkaistaan Jari Veijalaisen kirja Airiston murha, joka kertoo Veijalaisen KRP-uran viimeisestä suuresta rikostutkinnasta.   Tätä tapausta käsittelee myös true crime -kierroksemme Viimeinen matka Airistolla. Lauantaina 19.8. pääset kuulemaan lisää ja suoraan tutkijalta. Opastuksella on toisena oppaana mukana kirjailija, ex-rikostutkija Jari Veijalainen. Mikäli haluat ostaa kirjailijan nimikirjoituksella varustetun kirjan, laita meille viestiä.
­Lue lisää kaikista 
true crime -kierroksistamme
­
Elokuun superpäivä Turussa on tänä vuonna 26.8. lauantai. Silloin liputetaan monimuotoisuudelle!

Meille Magni Mundissa on arkisen tärkeää, että kaikki ihmiset voivat tulla opastuksillemme sekä ostaa matkapaketin ilman pelkoa syrjinnästä minkään ominaisuutensa vuoksi. Tärkeää on myös, että asiakkaamme voivat luottaa saavansa luonto- ja ilmastoystävällisiä palveluita. 
Monimuotoisuus kaikkine muotoineen on elintärkeää. 
Lauantaina 26.8. voi hyvällä syyllä vähän irrotella ja iloita muiden samanhenkisten seurassa niin Turun Pride-kulkueessa kuin Suomen luonnon päivän luontoretkelläkin.  Tule sinäkin mukaan! 
Alvar Aallon teollisuuskohteet Kymenlaaksossa 

Jokavuotinen Aalto-viikko järjestetään tänä vuonna Kotkassa 26.8.–3.9. ja sen kunniaksi ohessa Aallon teollisuuskohteet Kymenlaaksossa. Kohteet voi kiertää esimerkiksi pyöräillen, reitin pituus on 97 km melko helppokulkuista tiestöä. Kymenlaaksosta löytyy myös muita Aallon rakennuksia, joihin voi tutustua, mikäli on autolla liikkeellä.  

1. Sunila, Kotka 
Sunilan asuinalue rakennettiin tehtaiden työntekijöiden asuinalueeksi 1930-luvulla. Yhtenäiseltä alueelta löytyy asuntoja jokaiselle yhteiskuntaluokalle, ja niiden vertailu nykyajasta käsin on houkuttelevaa. Sunila kokonaisuutena on ehdolla myös Unescon maailmanperintöluetteloon yhtenä Aallon huippukohteista. Aalto-viikon ohjelmasta löytyy ainutlaatuisia mahdollisuuksia kurkistella asuntoihin, saunoa Aallon saunassa, kuulla asiantuntijaluentoja ja valtavasti kaikenlaista muuta. 

2. Inkeroinen, Kouvola
Tehdasalue asuntoineen rakentui kahden vuosikymmenen aikana 1930–50-luvuilla. Tämä, kuten Sunilakin, on mielenkiintoinen vertailukohde meidän lounaissuomalaiselle Kauttuan tehdasalueelle, jota Aalto suunnitteli samaan aikaan. Viime vuonna kuultiin ikäviä uutisia, kun Aallon suunnittelema koulu päätettiin lakkauttaa ja ensimmäistä kertaa rakennuksen historiassa sitä odottaa arvaamaton tulevaisuus. 

3. Petkele, Hamina
Summan paperitehtaan työntekijöille ja johtajille rakennettu asuinalue on 1950-luvun alusta. Tämä on siis kolmesta tehdasalueesta ainoa, jossa Aino Marsio-Aalto ei ole ollut mukana suunnittelussa. Huomaatko eron 20 vuotta aiemmin rakennettuun Sunilaan, tai Inkeroiseen, josta löytyy sekä 1930-luvun että 1950-luvun Aallon rakennuksia?