Kappeleista kauneimmat

Turun hautausmaa on, Helsingin Hietaniemen ohella, kulttuurihistoriallisesti merkittävin hautausmaa Suomessa. Lähes 60 hehtaarin alueelle mahtuvat niin luterilainen, ortodoksinen, juutalainen, islamilainen kuin katolilainenkin hautausmaa. Kymmenet muistomerkit ja lähes 50 000 hautaa kertovat kaupungin ja myös koko maan historiaan vaikuttaneista henkilöistä ja heidän suvuistaan aina 1800-luvun alusta lähtien.

Ainutlaatuinen, ihmeellisen ajaton rakennustaideteos koko maailmassa. Näillä sanoilla arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelemaa Ylösnousemuskappelia kuvaillaan niin teoksessa Suomen arkkitehtuurin vuosisadat (Riitta Nikula 1993) kuin kymmenissä kansainvälisissä julkaisuissa kautta aikain. Vuonna 1941, sotavuosien keskellä, valmistunut funktionalistinen kappeli henkii luonnonläheistä rauhaa.

Hautausmaan toisella reunalla maastoon sulautuu alueen uusin kappeli, 1967 valmistunut arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnittelema Pyhän Ristin kappeli. Konstruktiivinen betoniarkkitehtuuri antaa tilaa ihmiselle ja surulle eleettömällä minimalismillaan. Arkkitehtuurin pienet yksityiskohdat erottuvat vain, kun malttaa pysähtyä hetkeksi aistit avoinna. Kokonaisuuteen kuuluu kolme siunauskappelia sekä krematorio.

Tällä kierroksella ihastellaan ja hiukan myös vertaillaan näitä upeita kappeleita. Molempia kappeleita kutsutaan arkkitehtinsa päätyöksi. Kävelemme hautausmaan läpi kappelilta toiselle, halutessanne kierrokseen voidaan liittää hautausmaan yleisesittely (30 min.).

Haluatko tutustua tänne haudattuihin henkilöihin tai hautausmaan taiteeseen? Voimme myös toteuttaa hautausmaakierroksia Turun hautausmaalla, erilaisilla teemoilla.

Kysy tarjous omalle porukallesi.