Kesäkuu 2023 uutiskirje

Lähetämme kuukausittain uutiskirjeen sähköpostiin, uutiskirjeen tilanneille. Tilaa omasi etusivulta.

Voit lukea ja katsoa kesäkuun uutiskirjeen kuvineen tämän linkin takaa: Kesäkuu 2023 uutiskirje

Tekstisisältö myös luettavana tässä alla.

Kesäkuu – kesän kuukausista ensimmäinen!­
Kesäkuussa nautitaan kauniista ilmoista Turun 10-vuotiaassa kaupunkipuistossa. Tilaa löytyy kaikenlaisille urbaaneille ihmettelijöille. Ruissalosta ja Airistolta kaupungin läpi aina Kuralan kylämäelle saakka ulottuva, 15 kilometrin mittainen Turun kansallinen kaupunkipuisto on kaupungin viher- ja virkistysverkoston arvokkainta ydinaluetta. Näissä miljöissä mekin toteutamme opastettuja kierroksiamme.
Kesän yleisökierroksia Turussa­
Kesä-heinä-elokuussa yleisökierrokset laajenevat viikonlopuista myös arkipäiviin. Tarjolla on kierroksia sekä paljon Turusta tietäville että ensikertalaisille, ja tarjontaa myös englanniksi ja ruotsiksi.  

pe 9.6. klo 18 Turku Dark Side -kävelyMurhatarinoita perjantai-illan ratoksi. 
la 10.6. klo 13 Suolasilakasta Michelin-tähteen UUSIRuokaviikkojen kunniaksi uutuuskierroksellamme tutustutaan turkulaiseen ruoka- ja juomahistoriaan 
pe 16.6. klo 18 Ne 29 muuta paloaTurku on palanut 30 kertaa, mutta yleensä puhutaan vain vuoden 1827 suurpalosta. Mitä tapahtui vuosisatoina sitä ennen? 
la 17.6. klo 13 Salaperäinen Turku
Millaisia tarinoita kätkevät taakseen Turun kadut, jokirannat ja rakennukset?

la 24.6. klo 11 Riverside Walk – in English/på svenska
Tälle kierrokselle kannattaa tuoda kaikki englantia tai ruotsia ymmärtävät ystävät, jotka haluavat nähdä Turkua. Sopii myös kielikylvyksi suomenkielisille. 
 
la 24.6. klo 13 Paheiden Turku
Juhannuksena, jos milloin, on soveliasta puhua kaupungin paheista.
 la 1.7. klo 11 Old Medieval Turku – in English
Keskiaikamarkkinoiden kunniaksi kävelykierros Turun keskiajasta englanniksi. 

la 1.7. klo 13 Pimeä keskiaika
Mitä jälkiä keskiaika onkaan jättänyt Turkuun? 
4.7.-1.8. LASTENKIERROKSET TIISTAISIN 
ti klo 13 Kadonneen kirstun arvoitus 
5.7.- 2.8. UUTUUSKIERROS KESKIVIIKKOISIN
ke klo 13 Aurajoen rantoja ja Vanhaa Turkua

LISÄÄ KIINNOSTAVIA KIERROKSIA PERJANTAISIN JA LAUANTAISIN HEINÄKUUSSA
pe 7.7. klo 18 Turku Rocks
la 8.7. klo 13 Paskareissu Turussa
pe 14.7. klo 18 Vareksen kantakuppilat K18 – UUTUUS
la 15.7. klo 11 Riverside Walk – in English/på svenska
la 15.7. klo 13 Pimeä keskiaika
pe 21.7. klo 18 Paskareissu Turussa
la 22.7. klo 11 Riverside Walk – in English/på svenska
la 22.7. klo 13 Pimeä keskiaika 
pe 28.7. klo 18 Paheiden Turku
la 29.7. klo 11 Riverside Walk – in English/på svenska
la 29.7. klo 13 Pimeä keskiaika

 Tervetuloa yleisökierroksillemme!
Myymme lippuja myös lähtöpaikalla, jos kierroksella tilaa, mutta varmistat kierrokselle mukaanpääsyn ostamalla sen ennakkoon verkkokaupastamme. Voit myös ilmoittautua meille puhelimitse tai sähköpostitse. (ps. lisäykset ja muutokset mahdollisia)
Osta liput
Naantalin yleisökierroksetMagni Mundin Naantalin kesäkierroksena tänä vuonna on suosittu kävelykierros Pieniä paheita, suuria syntejä Aurinko-kaupungissa.  Voit tilata kierroksen omalle porukallesi, tai ostaa lipun yleisökierrokselle: to 22.6. klo 18 la 1.7. klo 16 la 15.7. klo 16 la 22.7. klo 16 
Osta liput
Vastuullisuustyössämme taas uusi askelToukokuussa olemme opiskelleet ahkerasti, sillä sekä Annamari että Karoliina ovat suorittaneet Travelifen matkatoimistojen vastuuhenkilöille tarkoitetun vastuullisuus-koulutuksen.

Koulutuksessa huomioidaan kaikki vastuullisuuden näkökulmat: kulttuurinen, sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen näkökulma. Ja työ jatkuu edelleen, kohti STF-merkkiä!
Oppaamme Antin TOP 3 kaupunkipalot 
Nyt kun taivaalla yhä enemmän palaa tuo aurinkoinen tulipallo, on aika julkistaa oppaamme Antin lista 1800-luvun kiinnostavimmista kaupunken tulipaloista Suomessa. 
 
1. Vanhan Vaasan palo 1852 – Vanhan Vaasan palo alkoi aamukymmenen aikoihin turvevajasta Aurénin navetan vierestä. Perimätiedon mukaan palon oli aiheuttanut vöyriläinen matkamies, joka vahingossa tupakoidessaan sytytti rutikuivan turpeen. Vajasta palo levisi nopeasta navettaan, koko taloon ja siitä kaupunkiin, joka paloi kirkkoa myöten. Palo oli niin paha, että kaupunki päätettiin vuonna 1854 siirtää uudelle paikalle, jossa se nykyisinkin sijaitsee.

2. Turun palo 1827 – Turkuoppaalle syystäkin sykähdyttävimpiä on Turun palo, joka alkoi 4.9.1827 kauppias Hellmanin talosta tois pualt jokke. Paloa pidetään edelleenkin Pohjoismaiden suurimpana kaupunkipalona. Tämä palo lähti – toisin kuin usein väitetään – ilmeisesti savupiipusta lentäneistä kipinöistä. Kaupunki oli puutalovaltainen, kadut kapeita ja talot kiinni toinen toisissaan, mikä mahdollisti palon nopean leviämisen. Tästä palosta on hiljan julkaistu uusi kirja, Tunteiden palo, joka avaa aikalaisten kokemuksia. Turun palosta kirjoitettiin lehdissä aina Australiassa asti!

3. Oulun palo 1882 – Oulu on Turun tavoin monesti palanut kaupunki, mutta 2.11.1882 tapahtunut palo kertoo ajastaan. Palo lähti liikkeelle Nordforsin apteekin kellarista. Miten apteekki pääsi syttymään? Apteekin kellarissa oli varastossa kaikkia tarpeellisia aineita, kuten esimerkiksi bensiiniä. Bensiiniä haettaessa se syttyi lyhdyn kynttilästä ja tuli pääsi irti polttaen 28 taloa ennen kuin se lopulta saatiin hallintaan. Olkaamme iloisia, että enää ei tarvitse hakea kynttilän valossa bensaa pimeistä kellareista.
Lisää Turun kaupunkipaloista kuulet uudella Turun lukuisista tulipaloista kertovalla kävely-kierroksellamme: Ne 29 muuta paloa. Seuraava yleisökierros perjantaina 16.6. klo 18. Tai tilaa omalle porukallesi ihan oma kierros!
 Turvallista tulenkäsittelyä, ilman tulipaloja!
­
Aurinkoista kesää toivoen!
 
Karoliina ja Annamari