Suomi on kesätaidenäyttelyjen aarreaitta

Ei tarvitse olla mikään erityinen taiteen fani ja taidemuseoiden vakiokävijä voidakseen nauttia kesätaidenäyttelyiden tarjonnasta. Kukaan ei pyydä syväanalyysia taideteoksista, eikä edes kysy piditkö niistä. Voit nauttia leppoisasta tunnelmasta, uppoutua teoksiin, kahvitella kesäkahvioissa, tavata tuttuja ja vain hengailla taiteen keskellä ilman kiirettä maailmassa.

Kesätaidenäyttelyt ovat usein paikoissa, joihin ei talvella ole pääsyä. Niitä järjestetään taiteilijoiden työhuoneilla, navetoissa, aitoissa ja kesägallerioissa luonnon keskellä. Kaltaiselleni arkkitehtuurifanille pelkästään jo nämä rakennukset ja miljööt ovat sen vaivan arvoisia, että matkustan kauaskin kesätaidenäyttelyiden vuoksi. Enkä ole vielä kertaakaan pettynyt taiteeseenkaan – aina taide ei ole omaan silmään kaunista, mutta aina se herättää tunteita.

Lounais-Suomen parhaisiin kesätaidematkakohteisiin kuuluu ehdottomasti Eura. Pelkästään Kauttuan Ruukinpuistossa on niin taiteilijoiden työhuoneita kuin Euran kunnan järjestämiä taidenäyttelyitä tutkittavaksi useammaksi päiväksi. Alvar Aallon Jokisaunalla Ruukinpuistossa on tänä kesänä taiteilija Sanna Saarisen myyntinäyttely.

Ruukinpuiston ulkopuolelta värikästä kauneutta löytää muun muassa Hammin talon Jokigalleriasta. Pirjo Hamm-Hakamäen kesänäyttely on auki joka päivä syyskuun loppuun saakka. Samalla voit vierailla Suomen vanhimmassa, edelleen toiminnassa olevassa kemikaliossa ja hankkia itsellesi vaikkapa ihanan kesätuoksun. Muista kysyä myös talon historiasta, Hakamäen pariskunta kertoo siitä mielellään!

Lisätietoja Euran tapahtumista

Hammin jokigalleria / Eura

Yksi kesän 2022 erikoisemmista näyttelyistä löytyy Mynämäeltä entisestä vanhusten palvelutalosta. Sisäilmaongelmainen talo tullaan purkamaan, mutta ennen sitä talon on valloittanut yhteisötaideteos, jota on ollut tekemässä lukuisia käsipareja. Näyttelyn aukioloajat ovat huonot, vain muutama tunti viikonloppuisin, mutta jos kesä-heinäkuustasi vielä löytyy vapaita viikonloppuja, suosittelen suuntaamaan Mynämäelle.

Mynä-mynä-maa verkossa

Omiin suosikkeihini nousee tänä kesänä yksi museokin, salolainen Veturitalli. Komeassa rakennuksessa on tänä kesänä nimittäin lasitaidetta. Lasi on materiaalina vaativa ja salaisesti olen aina toivonut olevani fyysisesti voimakas ja lahjakas lasitaiteilija. Koska se ei oikeasti ole minulle mahdollista, tyydyn ihailemaan toisten taidokasta kädenjälkeä ja mielikuvituksen lentoa.

Ja kun siellä päin liikutte niin matkalla voi poiketa myös Paimiossa ITE-taiteilija Väinö Ojan patsasmetsässä, osoitteessa Tarvasjoentie 202.

Taiteellisin terveisin,

Karoliina

Väino Ojan taidetta, kuvalähde: https://msl.fi/itetaide/artist/vaino-oja/

ps. Pirkanmaalle kannattaa suunnata, jos haluaa nähdä taiteilija Eino Viikilän huumorintäyteisiä töitä. Kuhmoisten kirjaston näyttelytilan osoite (Toritie 42) on hyvä painaa muutenkin mieleen, siellä järjestetään kiinnostavia näyttelyitä ympäri vuoden. ” Boomeri Torvelasta – Eino Viikilän näyttely” on kirjastossa 12.7.2022 saakka. Torvela on kuvitteellinen, huumorilla perustettu ”seurakunta”, joka on saanut alkunsa jo yli sata vuotta sitten ja elää edelleen Pataveden kylän asukkaiden keskuudessa.