Talviuinti, kylmäuinti ja avanto

Avantouinti, talviuinti ja kylmäuinti – rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja valitettavasti ihan joka talvi ei täällä Lounais-Suomessa avantoon pääsekään, mutta kylmää vettä onneksi riittää 🙂

Viime talvena olin oikeasti pakotettu etsiskelemään avantoja, kun normipaikkani oli pitkän aikaa kiinni tai niin vähin paikoin, etten ikinä sinne päässyt, ja järvet sekä meri jäässä. On hyvin erilainen kokemus käydä vain uimassa ilman saunaa, ja sitten taas saunan kanssa.

Tässä seuraavassa on kolme hyväksi havaitsemaani paikkaa, joissa avanto on auki koko talven ja saunaankin pääsee.

Annamarin TOP 3 avantoa Lounais-Suomessa:

Jokisauna, Kauttua, Eura
Alvar Aallon suunnittelema jokisauna Kauttuan ruukkialueella, jossa pääset saunomaan ja pulahtamaan Eurajokeen. Yleisösaunotusta harvakseltaan, mutta voit myös varata saunan itsellesi. Kauttuan ruukin alueella on hienoja majoitus- ja ruokailumahdollisuuksia, sekä muitakin saunoja.

Saaronniemi, Turku
Kaupungin ylläpitämällä leirintäalueella Ruissalossa on talvisin mahdollista käydä uimassa ja saunassa aina tiistaisin, torstaisin, lauantaisin että sunnuntaisin pientä maksua vastaan. Upeat maisemat.

Ispoisten ranta, Turku
Turun avantouimareiden ylläpitämä sauna ja avanto, jossa puitteet ovat kunnossa. Avoinna joka päivä paitsi tiistai ja torstai. Remontoidut pukuhuoneet lokeroineen ja suihkut. Nettisivuilta näet reaaliaikaisen lämpötilan sekä vedessä että ilmassa… (kuva alla Ispoisista)

Näiden lisäksi toki muitakin talviuintipaikkoja löytyy lähiseudulta.

Bonuspaikkoja niille, jotka eivät kaipaa saunaa

Mikäli et arastele käydä vedessä ilman saunaa, on Naantalin Nunnalahti yksi hienoimmista paikoista, kulttuurimaisemaltaan. Luostarikirkon kupeessa on mukava virkistäytyä sekä kesällä että talvella. Avanto pidetään auki ja viereiseen pukukoppiin saa lunastaa kaupungilta avaimenkin, jos kaipaa lämmintä pukutilaa.

Marttilan eräreitistön alkupäästä löytyy myös hieno paikka, Palaisten uimaranta, jossa on avanto auki talvella. Saunaankin pääsee ilmeisesti, jos osuu oikeaan aikaan paikalle. Mutta eräreitin kiertämällä saa jo veren lämpimäksi ja sitten on kiva pulahtaa viileään veteen.

Maarian uimarannalla Turussa oli ainakin viime talvena avanto myös auki. Siellä on pukukoppi (kylmä) kaikille avoinna.

Kuva Palaisten uimarannalta helmikuussa 2021

Suosittelen lämpimästi (heh) kaikille perusterveille ihmisille kylmäuintia, mutta aina toki kannattaa kuunnella itseään, eikä yltiöpäisesti lähteä itseään palelluttamaan. Tutkitusti kylmäaltistus auttaa moneen vaivaan kunhan pitää järjen mukana ja pään lämpimänä!

Harrastus on mukava aloittaa esimerkiksi jo ennen jään ja lumen tuloa ja veden ollessa vielä hieman lämpimämpää. Tällä hetkellä merivesi on noin 6-7 asteista (marraskuun alku 2021). Mutta tavallaan talvella, pakkasella, ei se vesi tunnukaan niin kylmälle, koska ulkoilma on paljon kylmempää. Kuitenkin kannattaa aina ottaa alku varovasti ja totutella vähitellen pidempään tai useampaan altistukseen. Ja ihan pulahdus riittää, ei siellä uida tarvitse, jos ei siltä tunnu.

Varusteena voisin suositella pipoa päähän sekä jotain jalkaan. Pää kun on lämmin, niin heti on helpompi olla. Esimerkiksi villasukat ovat hyvä alkuvaruste, jos et halua investoida heti uintikenkiin, tai jopa vaikka lipokkaat, jotka auttavat pääsemään vaatteiden vaihtopaikalta / saunalta veteen asti, ilman että jalkapohjat ovat heti jäässä.

Mukavia pulahduksia!

PS. jos haluat ryhmällesi ohjatun sauna- ja talviuintiohjelman, ota yhteyttä!