Tammikuu 2024 uutiskirje

Lähetämme kuukausittain uutiskirjeemme sähköpostitse, uutiskirjeen tilanneille. Tilaa omasi etusivulta.

Voit lukea ja katsoa uutiskirjeen kuvineen tämän linkin kautta: Tammikuu 2024 uutiskirje

Uutiskirje tekstimuodossa myös kuvan alla.

Terassitalo Kauttualla, Alvar Aalto.

Tammikuu 2024 uutiskirje

Tammikuu – Oikein hyvää uutta vuotta!

Tammikuu on matkailualalla kiireistä aikaa, osittain Helsingin Matkamessujen takia. Matkamessujen ammattilaispäivä on torstaina 18.1. ja yleisölle ne ovat avoinna pe 19.1. – su 21.1.

Tule kuuntelemaan Karoliinan puheenvuoroa aiheesta ”miten valitset vastuullisen matkailutuotteen” messujen Matkatieto-lavalla lauantaina klo 11 alkavassa keskustelussa.

Meidät löydät myös Alvar Aallon reittiyhdistyksen osastolta 6p30 – jompikumpi meistä on osastolla yleensä aamupäivisin (paitsi lauantaina).

Mikäli haluat varmistaa tapaamisen kanssamme, laita viestiä!!

PS. tunnistatko kansikuvassa olevan rakennuksen? Kerromme mielellämme mistä se löytyy ja miten siellä voi vierailla.

Lauantain vakituiset aina klo 13

6.1. klo 13 Pimeä keskiaika jouluisissa loppiaistunnelmissa
Loppiaisena on hyvä muistella menneitä jouluperinteitä ja puhua vähän muutakin keskiaikaisesta kulttuurista Turussa.

13.1. Rikosten Turku – Crime Turku
True crime-suosikki pitkästä aikaa yleisökierroksena! Mitä kaikkea Turussa onkaan sattunut ja tapahtunut?

20.1. Paheiden Turku

Historiallisista paheista löytyy mielenkiintoisia yhtymäkohtia nykyisyyteenkin.

27.1. Viimeinen matka Airistolle
Erityisen erityinen rikoskierros vastikään selvinneestä Airiston murhasta poliisin silmin. Miten tutkinta eteni ja syyllinen löytyi? Mukana kierroksella on juttua tutkinut rikosylikonstaapeli evp.

3.2. Aaltojen Turku
Millainen Turku oli 100 vuotta sitten, 1920-luvulla? Nopeasti modernisoituva maailma alkoi näkyä myös turkulaisessa katukuvassa 1920-luvun lopulla Aino ja Alvar Aallon kädenjäljen ohjaamana.

Tervetuloa yleisökierroksillemme!

Muista pukeutua lämpimästi talven ajan kierroksille! Kierroksilla seisoskellaan paljon, ja kävellään hitaasti, joten pukeudu sään mukaan.
Myymme lippuja myös lähtöpaikalla, jos kierroksella tilaa, mutta varmistat kierrokselle mukaanpääsyn ostamalla sen ennakkoon verkkokaupastamme. Voit myös ilmoittautua meille puhelimitse tai sähköpostitse.

Pidätämme oikeuden muutoksiin!

Lisäksi voit varata näitä ja muita opastuksia omalle porukallesi – varattavissa vuoden jokaiselle päivälle!


Alkuvuonna arkkitehtuuria

Suuri rakkaudenkohteemme, arkkitehtuuri ja sen opastaminen, ei ole viime aikoina näkynyt yleisökierroksillamme. Nyt alkuvuodesta on aika korjata asia ja lähteä kierroksille niin nykyarkkitehtuuriin kuin sadan vuoden taaksekin.

Alvar Aallon syntymäpäivän ympärillä järjestetään myös tänä vuonna valtakunnalliset arkkitehtuurin ja muotoilun päivät 1.-4.2.2024. Päätapahtumapaikkana on itseoikeutetusti Jyväskylä ja Aalto2-museo, mutta me Aalto-toimijat järjestämme tapahtumia ympäri Suomen.

Turussa pääset mukaan Aaltojen Turku -opastuksellemme lauantaina 3.2. klo 13. Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien teema “Hyvässä tilassa” nostaa esiin arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä hyvinvoivan yhteiskunnan rakentamisessa, ja mikäpä olisikaan parempi esimerkki teemasta kuin Aaltojen standardivuokratalo Turussa.

Alvar ja Aino Aalto saivat rakentaa Suomen ensimmäiset funktionalistiset rakennukset Turkuun. Mikä teki Turusta kaikkein moderneimman ja edistyksellisimmän kaupungin, jossa modernit funkkisrakennukset sopivat katukuvaan? Kierroksella nähdään myös murrosvaiheen rakennuksia, joissa Aallot sekä Erik Bryggman ottavat askelia kohti modernismia pysytellen kuitenkin turvallisesti vielä klassisessa rakennustekniikassa.

Nykyarkkitehtuuria pääsee ihastelemaan sunnuntaina 21.1. klo 13 Life on a Leaf-taloon Hirvensaloon. Paikalle pääsee näppärästi busseilla 51 ja 53, autojen parkkitilaa on rajoitetusti.
Life on a Leaf – elämää lehdellä on taiteilija Jan-Erik Anderssonin taideteos, rakennettu perheen kodiksi vuonna 2009. Se sisältää kymmenien taiteilijoiden taideteoksia suunniteltuna jo rakennusvaiheessa eri pinnoille ja piiloihin. Lehden muotoinen talo pistää pohtimaan talonrakentamisen tapoja – miksi meillä ei ole enemmän kukan tai vaikka saappaan muotoisia taloja?

Su 21.1. klo 13 Life on a Leaf -talon vierailu

La 3.2. klo 13 Aaltojen Turku -kävelykierrosVuosi 2023 Magni Mundin elämässä

Uuden vuoden alkaessa on usein tapana tarkastella mennyttä vuotta. Magni Mundin 2023 oli vaiherikas ja tapahtumia täynnä.

Maaliskuussa juhlistimme yrityksemme 5-vuotispäiviä, onnellisina siitä, että pandemian jälkeen olemme edelleen toiminnassa.

Uurastimme vuoden aikana markkinoiden aluettamme ja koko Suomea myös kansainvälisille matkailijoille, ja heille matkoja myyville matkanjärjestäjille. Varsinkin Saksaan ja Ruotsiin tehtiin toimenpiteitä.

Olemme jo aiempina vuosina toteuttaneet paljon opastettuja kierroksia Turun seudulla, mutta tänä vuonna niiden määrä kasvoi. Yleisökierroksia tarjosimme vuoden ympäri lauantaisin, kesällä ja joulun aikaan muinakin päivinä. Lisäksi järjestimme satoja opastettuja kierroksia lähiseudun yhteisöille, matkailijoille sekä kaveri- ja harrasteporukoille. Valtaosa näistä oli teemallisia kävelykierroksia. Suosituin teema on edelleen Paheiden Turku. Lisäksi rikokset kiinnostavat, samoin kuin Pimeä keskiaika. Uutuutena lisäsimme valikoimaan rooliopastuksia, joita oli myös yleisöopastuksina kesällä.

Vastuullisuustyössämme saavutimme merkkipaaluja: syyskuussa saimme Biosphere-sertifikaatin, jonka myötä sitoudumme pitkäjänteiseen vastuullisuustyöhön ja siitä raportointiin. Vuoden aikana suoritimme lisäksi Travelifen opintokokonaisuuksia vastuullisista matkatoimisto- ja opastöistä. Joulukuun alussa ansaitsimme Sustainable Travel Finland-merkin.

Jatkoimme yhteistyötä Glasgow Declaration -ilmastojulistuksen allekirjoittaneiden kanssa, julistus allekirjoitettiin jo vuonna 2022. Karoliina valittiin puhujaksi vastuullisen matkailun Sustour-hankkeen loppuseminaariin, joten pääsimme esittelemään Magni Mundia ja Turkua eurooppalaisille matkanjärjestäjille.

Olemme edelleen olleet aktiivisesti mukana Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti -yhdistyksen toiminnassa. Se ylläpitää kansainvälistä Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design -kulttuurireittiä ja edistää näin arkkitehtoonisen kulttuuriperinnön säilyttämistä.

Työ Turun seudun matkailun edistämiseksi jatkuu tänä vuonna. Mitähän uutta keksittäisiin? Toiveitakin saa esittää.

Menestyksekästä vuoden jatkoa!

Karoliina ja Annamari