TOP 3 luontokohteet syksyllä

Karoliinan TOP 3 luontokohteet syksyisessä Lounais-Suomessa

Vesisadetta ja tuulta inhoavana, mutta luonnosta pienissä erissä nauttivana Karoliina arvostaa luontokohteita, joista pääsee tarvittaessa poikkeamaan kahvilaan tai nuotiopaikalle nauttimaan teetä ja leivonnaisia.
Vanhana partiolaisena mukana luontoretkillä kulkee usein kakkutaikina nuotiolla paistettavaksi.

1. Aurajokiranta Halistenkosken ympäristössä, Turussa

Kävelymatkan päässä Turun keskustasta tunnelma on rauhallinen huolimatta siitä, että kaupungissa ihmisiä liikkuu aina. Koroistenniemen keskiaikainen historia ja viereisen jokirannan liian vähän tunnettu esihistoria kutkuttavat mielikuvitusta; millainen kaupunki, vai kenties kylien keskittymä näillä alueilla onkaan ollut tuhat vuotta sitten?

Toisaalta rannoilta löytyvä 100-vuotias sähköntuotannon historia ja maatila hevosineen vievät ajatukset vuosisadan taitteen aikaan – millaista elämää on 100-vuotiaissa rakennuksissa mahdettu viettää?

Aina kun mahdollista, poikkean Elävän Kulttuurin Koroinen – yhdistyksen kahvilaan nauttimaan vegaanisista herkuista.

2. Harolan lehto Eurassa

Pähkinäpensaistaan tunnettu lehtoalue on nautinnollinen pala mennyttä aikaa. Aikoinaan yleinen lehtomaisema on nykyään tavoitettavissa vain näissä pienissä saarekkeissa Lounais-Suomessa. Maisema on hyvin erilainen kuin lapsuuteni sekametsät; tunnen olevani töllistelevä turisti aina lehdossa käydessäni.

Täälläkin olennainen osa maisemaa ovat kiviröykkiöt eli rautakautisten ihmisten kädenjälki. Harolan muinaisjäännöksiä hoitavat nykyään lampaat, joiden puuhia on myöskin mukava jäädä ihmettelemään. Lintujen ystävälle lehto tarjoaa paljon puuhaa ja satunnainenkin vierailija saattaa tuurilla nähdä liito-oravan kotimetsässään.

Tulentekopaikkaa ei lehdon 1,3 km luontopolun varrella ole, joten suuntaan useimmiten noin 3 km päähän Kauttuan Ruukinpuistoon Jokisaunalle lounaalle tai kahville ulkoilun jälkeen, tai jatkan matkaani muille Euran ja Säkylän luontopoluille, joista nuotiopaikka löytyy.
Lisätietoja: Harola – Luontoon.fi

3. Paimion luontopolku Paimiossa

Tällä polulla saattaa päästä kulkemaan ihan yksin. Paimiossa on niin paljon mahdollisuuksia nauttia luonnosta, ettei tälle polulle ole tulijoita riesaksi asti. Toisaalta alueen historia liittyy myös Paimion parantolaan ja sen vuoksi olen opastanut polulla joitakin bussilastillisia turistejakin.

Neljän kilometrin reitti ei ole kaikkein helpoimmasta päästä, vesiylitykset ja kallion sileä pinta voivat olla liukkaita. Maisemat vaihtelevat pirunpellosta suohon ja järven rannasta talousmetsään.

Opastetaulut kertovat sekä luonnosta ja geologiasta että ihmisten jäljistä alueella. Puolivälissä lenkkiä on hyvin hoidettu grillipaikka ja näköalatorni. Siellä on vierähtänyt tovi jos toinenkin teetä ja leivonnaisia nauttien.
Lisätietoja: Paimion luontopolku – Paimion kaupunki

Halistenkoski Turku
Halistenkoski Turku

Näin teet muhevan kakun nuotiolla tai grillissä:

SUKLAAKAKKU yhdelle

4 rkl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
3 rkl rouhittua suklaata (tai enemmän)
1/4 tl leivinjauhetta
0,5 dl vettä
2 rkl rypsiöljyä
tilkka vaniljauutetta tai -aromia
1 rkl maustamatonta soijajogurttia (myös tavallinen jogurtti käy, jos et tee vegaanista kakkua etkä kuljeta aineksia pitkään. Maitotuote ei säily ilman kylmäketjua, kuten vegaaniset tuotteet.)
kourallinen vadelmia, mustikoita, puolukoita tms.

Alkuvalmistelut kotona:

Sekoita yhteen vehnäjauhot, sokeri, kaakaojauhe, suklaarouhe ja leivinjauhe. Pakkaa ne esim. aikomaasi paistoastiaan tai muovipussiin.

Sekoita yhteen rypsiöljy, vaniljauute ja jogurtti. Veden voi lisätä samaan astiaan tai lisätä paikan päällä juomapullosta. Jogurtin voi jättää myös pois, tällöin kakusta tulee vähemmän mehevä.
Pakkaa nesteet tiiviiseen kuljetusastiaan, esim. pakasterasiaan. Rasiassa on hyvä olla ylimääräistä tilaa, jotta ainekset saa sekoitettua nuotiolla.

Nuotiolla:

Kerää luonnosta marjoja kakun höysteeksi. Vaihtoehtoisesti voit tuoda pakastemarjoja/hedelmiä kotoa.
Sekoita kuivat aineet ja nesteet.

Paistamisessa on kaksi eri tapaa riippuen käytettävistä välineistä.
Yhden hengen kakku on noin mukillinen. Voit paistaa sen missä tahansa tulenkestävässä mukissa tai alumiinivuoassa. Astian voi laittaa nuotioon hiillokseen/ritilälle sellaisenaan, ei avotulelle. Tai sen voi laittaa isomman astian sisään niin, että isomman astian pohjalla on vettä. Näin kakku kypsyy hellemmin hautumalla kiehuvan veden päällä ja voidaan myös laittaa avotulen päälle. Muista laittaa kansi/folio tiukasti kiinni kakun päälle, jotta höyry ei pääse karkaamaan.

Yhden hengen kakku kypsyy noin 3-5 min. nuotion kuumuudesta ja valitusta astiasta riippuen. Isompi kakku löysänä mutakakkuna noin 15 min, täysin kypsäksi noin 25 minuuttia. Kakku palaa herkästi pohjasta ilman vesihaudetta, ole tarkkana.

Maukkauita nuotiohetkiä!

PS. ja kahviloitakin löytyy lähiseudulta. Tosin muista tarkistaa aukiolot aina etukäteen.